WERELDWINKEL & FAIRTRADE

Fair trade is eerlijke handel met respect voor mens en milieu. Veel van de mensen die de producten maken die Wereldwinkels verkopen zijn arm en maken vaak ook weinig kans op ontwikkeling. Zonder fairtrade hebben zij minder of geen kansen op de westerse exportmarkt.

Door de handel met Wereldwinkels verdienen de makers van deze producten een geregeld inkomen. En krijgen zij ondersteuning bij het ontwikkelen van hun bedrijf. Wereldwinkels laten hiermee zien dat armoede bestreden kan worden met een blik op de toekomst.

 

Fair trade zet zich in om arbeid- en leefomstandigheden van producenten in niet-westerse culturen te verbeteren. Dit gebeurt door betere handelsvoorwaarden aan te bieden en door de rechten van producenten te beschermen. Verder draagt fairtrade bij aan sociale gelijkheid en economische zekerheid. 

 

Eerlijk is Eerlijk

Bij fair trade gaan erkende leveranciers van de Wereldwinkel langdurige handelsrelaties aan met de producenten in ontwikkelingslanden. Daardoor kunnen producenten beter investeren in hun eigen toekomst. Fairtrade betekent ook een eerlijke prijs voor een eerlijk product. De makers krijgen hierdoor de ruimte om zich op eigen kracht verder te ontwikkelen. Door het kopen van een fairtrade cadeau in de Wereldwinkel kun je het leven van producenten in ontwikkelingslanden veranderen.

 

In internationaal verband zijn in 2001 criteria opgesteld om fairtrade te kunnen toetsen op betrouwbaarheid en kwaliteit, namelijk; respect voor mens en milieu; een duurzame handelsrelatie; ondersteuning van producentenorganisaties en transparantie van de handelsketen. In de praktijk betekent dit dat er bijvoorbeeld bij fairtrade geen sprake is van kinderarbeid, er goede en veilige arbeidsomstandigheden zijn en arbeiders een leefbaar loon krijgen.

 

Producten

Wereldwinkels verkopen mooie cadeaus: Gifts & Living producten zoals woondecoratie, kaarsen en servies, maar ook voedingsmiddelen, zoals koffie en chocolade. Al deze producten hebben een fair trade keurmerk, bijvoorbeeeld van Max Havelaar, of de World Fair Trade Organisation.

 

Naast fair trade hebben wij ook duurzame producten in de schappen liggen. Deze komen uit Europa. Doordat deze producten minder ver vervoerd hoeven te worden, is de belasting van het milieu minder. Daarnaast komen deze producten natuurlijk van een duurzame leverancier, die werkt volgens de Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen – principes. Herbruikbare drinkfles Dopper is hier een goed voorbeeld van.